Challenging the
Of Modern Architecture
Contact
building svg

DUBAI VILLA

DUBAI VILLA
01 /
Project information
PERIOD
2022-2023
TYPE
RESIDENTIAL, VILLA
LOCATION
EMERALD HILLS - DUBAI
SIZE
600m2
STATUS
IN PROGRESS

Dubai is well known for its wealth, exclusivity and extravagance. With this villa, a different statement is made: subtle exclusivity. The design stands out not for its absurd extravagance, but for its confident minimalism. Every material is carefully selected, every detail meticulously designed. The composition creates a harmonious, serene atmosphere, while still being impressive.

In Dubai, plots are extremely expensive. Thus, a requirement was that the design uses the plot to its fullest extent. With four stories, around 600 square metres of interior space is created. In addition, 200 square metres of (covered) terraces on various heights extend the interior living spaces. However, the efficiency of the design does not detract from its playfulness. Multiple interesting spaces are created for entertainment, relaxation, dining and sport, each with unique qualities and views.

01_14

Unique scenes

Creating spectacle

The swimming pool plays an important role in this design. Not only is it centrally situated, but it also serves as a connection between the ground and the lower level. Additionally, it links multiple functions in the basement and connects everything to the outside.

By extending the pool underneath the building, it can be beheld from the most frequently used spaces. Because of the acrylic glass retaining wall, residents can look right through their swimming pool.

See-through swimming pool

Used materials

Subtle
exclusivity

Despite the subtle and minimalist materialization, certain luxurious materials are allowed to shine through. The Italian black slate is central to the design and an important exclusive touch that gives the design character. The rest of the materialization is deliberately clean and minimalistic to support this exquisite and unique material. A harmonious and balanced composition is created through materialization.

Vertical blinds
Black marble
Polished
concrete
white stuco
White stuco
LED line

GROUND FLOOR

Contact us

FIRST FLOOR

Contact us

SECOND FLOOR

Contact us

BASEMENT LEVEL

Contact us

TOP VIEW

Contact us

Define spaces

interior

Luxury and serenity are key themes in the interior. Luxury can be seen in the two large voids, opening up the design and creating a monumental atmosphere. The central, three-story marble wall demands all the attention and is supported by the large voids and swimming pool. The vertical wooden slats next to the stairs add a vertical quality, appropriate for the adjacent function.

Serenity can be seen in the materialization and minimalist details. Every detail is carefully considered and perfected.

Contact us
Dining room with glass connection
"In pure architecture the smallest detail should have a meaning or serve a purpose."Augustus Pugin

Transparency and
privacy

Composition and materialization

The front façade is mostly closed due to privacy. On the ground floor, the only clear window is the main entrance, which does not necessarily require privacy. This window is continued in a higher window for the family living room. The height means that all significant sightlines are obstructed; passers-by can only view the ceiling. The vertical wooden slats are extended from the garage to the main entrance, with a narrow window behind it for the maid’s quarter. Here, every other vertical slat is omitted to allow more light to enter. Still, sight lines are obstructed to create privacy.

This same idea is continued at the upper level. Here the bedroom windows are clad with vertical wooden slats for privacy. The interesting detail here is that these vertical wooden slat elements can be opened up completely, revealing the completely transparent upper façade.

Harmonious materialization
Master bedroom
The bedroom is an often overlooked room in architecture. This is where the day starts and ends. In this design, the entire upper rear façade is the master bedroom. It has spectacular views, a completely transparent glass façade, stretching from one end of the plot to the other.
Opened up vertical slat elements
When the vertical slat elements are opened up, it gives a new character to the building. More depth is created, both by extending the front façade and having it be transparent.

Ready to make
your statement?

Let’s connect

We love to collaborate with
ambitious clients. Let’s connect
hello@stateofarchitecture.com

01_14

NEXT PROJECT


DISPLAY HOUSE:

Residential Villa
800 m2
Het Gooi– Netherlands

VIEW PROJECTS