Challenging the
Of Modern Architecture
Contact
building svg

Z HOUSE
RHOON

Z HOUSE
RHOON
01 /
Project information
PERIOD
2019-2021
TYPE
RESIDENTIAL, VILLA
LOCATION
RHOON- NETHERLANDS
SIZE
200m2
STATUS
COMPLETED

The starting point of this minimalist home is an optimal relationship between man and nature. This can literally be seen in the shape of the house; through its 115° angle, the building embraces its surroundings. This angle also ensures that the plot is used optimally and gives the illusion that the house has its back turned to the road, creating privacy. This clearly shows how the architecture is influenced by its surroundings.

The design of this house originated from a minimalist point of view where simplicity and elegance are key. The house consists of three floors where there is a clear connection between the ground and first floor. The entire facade is finished with subtle hand-baked clay bricks.

Download brochure

DETAIL

Design is in the details

The minimalist glass detail is an extraordinary addition to the already very minimalist architecture. By raising the window to the roof trim, the building blends in with nature exceptionally well. The glass reflects the forest and by raising this reflection to the roof trim, the window almost disappears. Additionally, the entire window frame is concealed behind the hand baked clay bricks, making the design even more subtle.

14 meter span without a colomn

living in the forest

Harmonize with nature

The design of this house originated from a minimalist point of view where simplicity and elegance are key. The house consists of three floors where there is a clear connection between the ground and first floor. The entire facade is finished with subtle hand-baked clay bricks. The horizontality of these clay bricks emphasises the horizontality of the building, with the main line separating the ground and first floors.

This line continues into the covered terrace and carport, where the unique corners reinforce this gesture. The horizontality of the building contrasts with the verticality of the forest, indicating a harmony between man and nature. Man literally lives under nature and does not intrude into her domain.

Project information

KEY INFORMATION

DesignSTATE of Architecture
Time span2019-2021
StatusCompleted
LocationHuizen
Size200 m2
ClientConfidential
Creative minds

Project team

Partner in chargeGeert Verschuren
Project teamBruce Verdonschot
Geert Verschuren
Yvonne Willems
Timo Megens
Rene Polderman
Project LeadGeert Verschuren
Partners

Collaborations

ContractorBouw- en Aannemingsbedrijf Zoeteman B.V.
Structural engineerIngenieursbureau E. Rooijackers
Technical implemenationRennes Electro & Installation
LightingNexxt Lighting

Used materials

Only the
essential
petersen tegl
Petersen Tegl
Polished
concrete
white stuco
White stuco
Brushed aluminium
Black aluminium

GROUND FLOOR 0

DOWNLOAD BROCHURE

FIRST FLOOR +1

DOWNLOAD BROCHURE

Define spaces

interior

The minimalist details in the exterior are continued in the interior. Subtle details, such as the concealed window frames used in the exterior, now return in the interior. The material usage is reduced to four main textures, concrete, wood, white stucco and glass. By limiting the amount of materials used, the interior creates a calm atmosphere, reflecting natures serenity. From the interior, the forest is framed beautifully by the minimalist architecture, fading in the background while nature takes center stage.

Contact us
Dining room with glass connection
“There are 360 degrees, so why stick to one?”ZAHA HADID

The light grey
Petersen Tegl

Material

The light grey Petersen Tegl bricks are essential to the architecture of this design. Its horizontality emphasises the horizontal nature of the building. As stated in the introduction, the horizontal architecture harmonizes with nature’s verticality especially well. The black wooden vertical elements juxtaposes this horizontality, but in doing so establishes a connection with nature. Both the material usage and orientation of these elements give a nod to nature.

The concrete base of the building serves as the canvas of this composition. Its calm nature allows the light grey Petersen Tegl bricks and black wooden elements to take center stage.

Pool and its interior element
Zwevend kantoor over de inrit
Ooit onder je huis door willen rijden? De 14 meter brede inrit geeft je toegang tot een grote garage. Vanuit het kantoor heb je zicht over de gehele tuin
Glazen vloer met zicht op de wijnkelder
Bij de keuken is een lounge gecreëerd die anders is dan anders. Vanuit een glazen vloer kunnen de mooiste flessen wijn worden bekeken. De wijnkelder is voorzien van een maatwerk meubel met verschillende koelers.

Get in touch
with us

Let’s connect

We love to collaborate with
ambitious clients.

Let’s connect. Say hello@stateofarchitecture.com

NEXT PROJECT


ANGLE HOUSE:

Residential Villa
280 m2
Heesch – Netherlands

VIEW PROJECT