Challenging the
Of Modern Architecture
Contact

In de loop der jaren zijn er in de architectuur al heel wat stijlen de revue gepasseerd; van Romeinse villa’s tot Franse paleizen met een enorme grandeur. Als we alleen kijken naar de vorige eeuw is ook het nodige veranderd. Van de traditionele architectuur veranderde de stijl naar modern. Wat zijn de kenmerken van beide en wat de verschillen? Het zijn er nogal wat, maar we zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Verschillen tussen moderne architectuur en traditionele architectuur

Scroll

Waarvoor stond de traditionele architectuur?

In feite is traditionele architectuur een verzamelnaam voor de bouwstijlen die gebruikt werden vóór de 20e eeuw. Architectuur heeft in dat opzicht alles te maken met de bouwprincipes en technieken die in elke historische periode werden toegepast. Misschien het meest kenmerkende is het gebruik van lokale materialen

Vroeger werden zelden verre reizen gemaakt en was de wereld voor een doorsnee mens vrij klein, wat betekende dat men het moest doen met grondstoffen die in de buurt verkrijgbaar waren. In Nederland moest men het bijvoorbeeld doen met klei en riet. Pas daarna begon men met huizen bouwen van (bak)steen.

Daarnaast was de soort architectuur ook afhankelijk van de cultuur en de maatschappelijke situatie op dat moment. Vlak voor de opkomst van de moderne architectuur, ongeveer aan het einde van de 19e eeuw, wilden veel mensen van het platteland naar de stad verhuizen. Dit leidde uiteindelijk tot een enorme stijging van de vraag naar stadswoningen. Er werd begonnen met hoogbouw en vaak waren de woningen erg klein.

moderne patio tuin, moderne architectuur baksteen, petersen tegl, moderne baksteen, minimalistische, bungalow, levensloopbestendig, moderne bungalow

Wat is moderne architectuur?

Dit betekent ook meteen de overgang naar de moderne architectuur, want deze ontwikkelde zich aan het begin van de 20e eeuw. In deze woningen draait het vooral om de functie en het gebruiksgemak. Als je de moderne architectuur vergelijkt met traditionele architectuur, zie je dat moderne woningen een stuk minimalistischer zijn en weinig decoratie en ornamenten bevatten. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van andere materialen voor zowel de bouw als het design, denk bijvoorbeeld aan glas, staal en beton.

Hoewel de moderne architectuur zich kenmerkt door de minimalistische stijl, zijn deze woningen ook met creativiteit ontworpen. Er wordt bijvoorbeeld meer gedacht aan de flexibiliteit die een gebouw moet hebben om het op een later moment aan te kunnen passen. De nieuwe technieken die vandaag de dag bestaan, bieden dan ook de mogelijkheden om te experimenteren. Architecten kunnen steeds meer de grenzen verleggen en blijven de standaarden van de architectuur opnieuw uitdagen. Waar vroeger bekende architecten alleen de woningen van de allerrijkste mensen ontwierpen, gaat tegenwoordig niemand meer aan de slag zonder de hulp van een architect.

Moderne architectuur in het kubisme

Een voorbeeld van een stroming binnen de architectuur is het kubisme. Deze ontstond aan het begin van de 20e eeuw. Architecten die zich bezig hielden met kubistische ontwerpen, braken met de trends die destijds heersten in de architectuur. De stijl is vooral herkenbaar aan de geometrische lijnen en stereometrische vormen zoals kubussen. De bekendste Nederlandse ontwerper binnen het kubisme is in toch wel Gerrit Rietveld. Hoewel de kubistische stroming zich dus ongeveer een eeuw geleden profileerde, zie je nog regelmatig elementen terugkomen in de architectuur. Moderne architecten laten zich nog steeds inspireren door onder andere de strakke belijning en de ruimtelijkheid.

moderne entree, villa woning, moderne bungalow, minimalistische woning, betonwoning, led lijnen

Haal moderne architectuur in huis met STATE

Zie je graag moderne architectuur terug in jouw huis, maar dan wel met een unieke en eigenzinnige twist? Dan ben je bij STATE of Architecture aan het juiste adres. Wij creëren namelijk woningen, villa’s en andere panden die hun tijd ver vooruit zijn en die precies passen bij de identiteit van jou als opdrachtgever.