Challenging the
Of Modern Architecture
Contact

Een van de belangrijkste kenmerken van moderne architectuur is functionaliteit. Functionaliteit wordt als volgt beschreven: “een stroming in de architectuur waarvan de kenmerken zijn dat constructie en uiterlijk bepaald moeten worden door de functie van het gebouw.” (Kunstgeschiedenis, 2023). Daarbij is het belangrijk dat de zichtbare kenmerken een directe weerspiegeling zijn van de functie van het gebouw. Ook is een minimalistische aanpak gewenst binnen de moderne bouwstijl.

Moderne architectuur en haar kenmerken

Scroll

Kenmerken moderne architectuur

De functionaliteit wordt in de architectonische wereld ook wel ‘form follows function’ genoemd. Er moet hierbij gezegd worden dat er een groot aantal stijlen zijn binnen de moderne architectuur, wat het ook mooi maakt. Er is veel ruimte voor persoonlijke visie en expressie door de architect. Hieronder staat een lijst met een aantal overkoepelende kenmerken van de moderne architectuur:

  • Minimalisme
  • Strakke designs, denk hierbij aan scherpe rechte lijnen
  • Glazen muren en grote ramen
  • Consequent oppervlakte
  • Veel natuurlijke lichtinval
  • De hoogte ingaan met horizontale gebouwen/constructies
  • Open ruimtes
  • Past bij de omgeving en is functioneel voor het beoogde gebruik
  • Geen overbodige decoratie of ornamenten
  • Bouwmateriaal: ijzer, glas, staal, beton, hout en baksteen
SEA ROOTS, Tropische villa, Villa Curaçao. STATE

hedendaagse architectuur en moderne architectuur

De reden dat kenmerken van de moderne bouwstijl overeenkomen met de hedendaagse architectuur is, omdat de hedendaagse architectuur de moderne architectuur deels heeft overgenomen in haar stijl. Zoals we hierboven in de kenmerken kunnen lezen, valt dit onder het bouwmateriaal, de horizontale constructie, minimalisme en de strakke designs. Daarnaast werd ook gebruik gemaakt van grote ramen die voor veel natuurlijk lichtinval zorgde. Ben je op zoek naar een architect voor een moderne villa? Klik dan hier!

De hedendaagse architectuur is rondom 1960 ontstaan, ruime ná de opkomst van de moderne architectuur. De moderne architectuur kenmerken werden ingeruild voor een combinatie van stijlen. De minimalistische, strakke designs maakten plaats voor fellere kleuren en riante ontwerpen. De mooie open ruimtes bleven mooi en open, maar de indeling werd veranderd.

Het kille werd weggehaald en met een positiever oog nieuw ingedeeld. Comfort, warmte en privacy werden gebruikt als uitgangspunten. Een van de grootste kenmerken van moderne architectuur, namelijk minimalisme, werd als het ware gerecycled. De moderne architectuur kenmerken werden aangehouden, maar anders en nieuw gebruikt. Een voorbeeld van een unieke vorm van modern woningontwerp is de kubistische bouwstijl.

Hoe is de moderne architectuur ontstaan?

We hadden het net al kort over de architect Louis Sullivan, maar we gaan nu dieper in op de stijl zelf. Zoals zo veel stijlen voor- en na de moderne bouwstijl, was dit een reactie op voorgaande stijlen. Moderne architectuur en haar kenmerken waren een directe reactie op het Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperk.

Binnen deze periodes werd alles in overvloed gebruikt. Waar de moderne bouwstijl als een van haar kenmerken heeft ‘geen onnodige decoratie of ornamenten’, was het tegenovergestelde van toepassing in het Victoriaanse tijdperk. De puntige, niet strakke designs, niet functionele gebouwen en ga zo maar door. Alles wat de moderne bouwstijl niet is, waren deze periodes wel. En ook moderne architectuur zal reacties opwekken. De meest opvallende is de al eerder besproken hedendaagse architectuur.

Die ook een reactie is op de kenmerken van de moderne architectuur. Alleen, in tegenstelling tot moderne architectuur, niet haar voorganger tegenspreekt. Met de Victoriaanse periode wordt gedoeld op midden 19e eeuw. Hier kan je meer lezen over de Victoriaanse architectuur! Ben je op zoek naar een architectenbureau dat weet wat het is om woningen te ontwerpen die passen binnen de moderne architectuur en haar kenmerken? Dan zit je bij de specialisten van STATE of Architecture goed!